Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φιλιππαίοι

Στα δυτικά των Γρεβενών και σε απόσταση 34 χιλιομέτρων συναντά κανείς ένα από τα Κουπατσοχώρια, τους Φιλιππαίους. Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό χωριό, με μεγάλη τουριστική κίνηση κυρίως τα καλοκαίρια. Νότια των Φιλιππαίων περνάει το Φιλιππιώτικο ρέμα, συναντάει ανατολικότερα το Σμιξιώτικο και καταλήγουν μαζί στο Βενέτικο ποταμό. Οι Φιλιππιώτες υποστηρίζουν πως ο πρώτος οικισμός τους βρισκόταν χαμηλά στο ποτάμι.


Η διαδρομή είναι εξαιρετική ανάμεσα στα γέρικα διάσπαρτα στις πλαγιές πεύκα. ΝΑ των Φιλιππαίων επίσης κοντά στο ποτάμι σώζονται ερείπια παλιού πέτρινου νερόμυλου του 1800. Στα όρια Φιλιππαίων -Σαμαρίνας -Δοτσικού υψώνεται η κορυφή της Αννίτσας (1728 μ.), όπου διεξήχθη μάχη κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο με τμήμα της ιταλικής μεραρχίας " Τζούλια

 

Το δάσος που απλώνεται στην κορυφή αποτελείται από μαύρη πεύκη, ελάτη, ρόμπολο, δρυ, σφένδαμο και γαύρο. Εδώ βρίσκονται διάσπαρτες οι πηγές Ασπροπήγαδο, Φαντίνα Κωνσταντούλα, χάνι του Λόλα, Σιπιτί, του Λόλη το πηγάδι και Πανόλη πηγάδι. Και μέσα στους Φιλιππαίους υπάρχουν αρκετές πηγές με βρύσες όπως οι: Πηγαδούλι, στο Β τμήμα του χωριού, το Πάνω Πηγάδι, η Ντουίνια, τα Λιβάδια, το Κάτω Πηγάδι, το Μεσιακό πηγάδι και το Κεντρικό πηγάδι, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πέτρινες. Στη θέση Κουρούνα συναντάμε επίσης μια πέτρινη βρύση και στον οικισμό της Αετιάς υπάρχουν δύο τσιμεντένιες τέτοιες, οι Τσαρτσαράκος και Τζανέκα.

 

Στο κέντρο του χωριού είναι χτισμένη η εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης (1886), η οποία διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και διασώζει παλιές εικόνες. Είναι η μοναδική εκκλησία του χωριού όπως και ο ναός του Αγ. Νικολάου (1880) για την Αετιά, επίσης με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στις αρχές Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει το ετήσιο γλέντι με παραδοσιακά συγκροτήματα στην πλατεία των Φιλιππαίων. Σερβίρονται δωρεάν φαγητά και παραδοσιακές πίτες που φτιάχνονται από τις γυναίκες του χωριού.

 
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!